שחמט ודמקה –
המשחקים הקלאסיים שחמט ודמקה בקופסה אחת!
איך משחקים?
משחק שחמט:
כהכנה למשחק, הוציאו את לוח המשחק והרכיבו אותו. לוח השחמט מחולק ל-64 משבצות בשמונה שורות הממוספרות מ-1-8, ושמונה עמודות המסומנות באותיות A-H משמאל לימין.
מניחים את הלוח כך שהמשבצת הימנית ביותר בשורה הקרובה לכל שחקן היא לבנה.
סידור הכלים:
מניחים את הכלים על הלוח בשורה הקרובה ביותר לכל שחקן:
2 צריחים על המשבצות החיצוניות ביותר.
לאחר מכן 2 פרשים
לאחר מכן 2 רצים
בשתי המשבצות המרכזיות שנותרו בשורה: מלכה בטור D והמלך בתור E, כשהסימון הוא "מלכה בצבע" – מלכה לבנה במשבצת לבנה ואילו השחורה במשבצת שחורה.
בשורה השנייה מניחים את הרגלים לכל רוחב השורה על כל שמונת המשבצות.
השחקן בכלים הלבנים הוא הראשון לשחק. כל שחקן מניע בתורו את אחד הכלים שברשותו (כלי אחד בלבד, להוציא במקרה של הצרחה), כאשר לכל כלי אופן תנועה הייחודי לו, עד להכרעה. השחקן יכול להזיז כל כלי בתורו ולהזיזו לאן שרק ירצה, ובלבד שלא יעבור על כללי תנועת הכלים המפורטים לעיל. כמו כן, אם המלך של שחקן מסוים נחשף לאיום מצד כלי של היריב (מצב המכונה "שח"), חובה על השחקן לעשות כל שביכולתו כדי לבטל את המצב הזה. אם לא יצליח לבטל את האיום, יפסיד במשחק. כל מהלך שאינו מביא לכך מיידית, לא יהיה חוקי. בנוסף לכך, כל מהלך שיביא מיידית לכך שהמלך של החשקן המשחק יימצא במצב של שח, גם אינו חוקי (המלך הוא הכלי היחיד שאסור להעמידו במכוון תחת איום של כלי אחר).
הכאה: אם ניצב אחד מכליו של היריב בדרכו של הכלי הנע, באפשרותו להכות ("לאכול") אותו, כלומר לסלקו מהלוח ולהציב את הכלי המכה במקומו. בשחמט (שלא כמו בדמקה) ההכאה הנה זכות ולא חובה. במצב בו המלך חשוף לאיום מקובל להכריז: "שח", ובמידה ולא ניתן להגן עליו: "מט". כל הכלים מכים כדרך הילוכם (למשל, הרץ יכה רק על אלכסונו), מלבד הרגלי שזז קדימה אך מכה באלכסון.
שלבי המשחק:
השלב הראשון במשחק הוא הפתיחה. בשלב זה פותח השחקן את כליו החסומים מאוחרי שורת הרגלים, על מנת לאפשר להם לשלוט על מרכז הלוח ולאיים על ההגנה של היריב. שלב הפתיחה גם כולל את פינוי אחד האגפים על מנת לאפשר "הצרחה", שמטרתה לבצר את המלך בפינה ולהרחיקו מהמרכז החשוף. פתיחה אופיינית כוללת בדרך כלל דילוג כפול עם הרגלי של המלך או המלכה, הוצאת פרש אחד או שניים והוצאת רץ אחד או שניים, ואז הצרחה. פתיחה טובה תיתן יתרון מוקדם על היריב.
השלב השני הוא משחק האמצע, אחרי שרוב הכלים כבר פותחו, והקרב מתנהל במרכז הלוח, בדרך כלל תוך כדי חילופי כלים וניסיון לשבור את מערך הרגלים של הצד השני.
השלב השלישי הוא סיום, ושלב זה קורה כאשר נעשו חילופים רבים של כלים מבלי שהושג יתרון מכריע לצד כלשהו. שלב זה כולל בדרך כלל מספר קטן של כלים לכל צד (מלך, רץ ורגלים אחדים) ובו מנסים השחקים להכריע אחד את השני בדרך כלל על ידי הכתרת אחד הרגלים לכלי כבד (כגון מלכה). בשלב זה, האיום במט על המלך קטן ולכן המלך הופך לכלי פעיל, המגן על הרגלים ותומך בהתקדמותם אל עבר השורה השמינית. מכיוון שהסיום דורש משחק מדויק, שחקים רבים לומדים בקפידה עמדות סיום נפוצות
משחק דמקה:
כהכנה למשחק, הרכיבו את לוח המשחק והניחו אותו על גבי משטח יציב. כל משתתף בוחר צבע ומציב את 12 כלי המשחק שלו על הריבועים השחורים של שלושת השורות הראשונות הקרובות אליו המשתתף הצעיר ביותר הוא הראשון שמתחיל.
כל משתתף מתקדם בתורו משבצת אחת עם כלי אחד בלבד, ר על המשבצות השחורות. ניתן להתקדם יותר ממשבצת אחת אם אוכלים את כלי המשחק של היריב ( לאכול פירושו לדלג מעל כלי היריב ממשבצת אחת לפניו למשבצת אחת אחריו). את הכלים שנאכלו מרחיקים מהלוח, ניתן לאכול כמה כלים במהלך אחד אם הם מקושרים בגשר משבצת פנויה אחת. בין דילוג לדילוג חייבים לאכול את כלי היריב. כלי שמסיבה כל שהיא נמנע מלאכול את כלי המשחק של היריב, יורחק מהלוח. כלי משחק רגיל יכול לנוע רק קדימה. כלי משחק האוכל את כלי היריב יכול לצעוד גם לאחור. כלי משחק המגיע לשורה הנגדית של הלוח הופך ל"דמקה" (מלך) ומניחים עליו כלי משחק פנוי מאותו צבע. כלי דמקה יכול לנוע קדימה ואחורה. כלי דמקה יכול לנוע בקו ישר יותר ממשבצת אחת בכל פעם.
מה בקופסה?
1 לוח משחק מקרטון איכותי מצופה למינציה
32 כלי משחק שחמט איכותיים מפלסטיק
32 כלי משחק דמקה איכותיים מפלסטיק
גיל: 7-99
משתתפים: 2