?? Minden jövőbeni és korábbi Wolt házhozszállítás 100%-ban szén-dioxid kompenzált ??

Örömmel jelentjük be, hogy a Wolt minden szállítása karbon-semleges. A South Pole-lal, a klímaváltozás elleni küzdelem egyik élharcosával működünk együtt, hogy kompenzáljunk minden jövőbeli, illetve minden egyes korábbi Wolt házhozszállítást is – egészen 2015-ig visszadatálva. Számodra, mint felhasználónk számára ez ingyenes. A Wolt fedezi a költségeket.

Miért kompenzáljuk a szén-dioxid kibocsátást?

Ennek oka két dologra vezethető vissza. Természetesen elsősorban a környezetünk miatt, de üzleti aspektusból is fontosnak tartjuk. A környezetünk szempontjából ez így helyes. Felelősségteljesen akarunk viselkedni, és hallgatni a lelkiismeretünkre, amely azt mondja nekünk, hogy tegyünk lépéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Ez a legnagyobb veszély, amellyel szembesülünk. Másodszor, úgy gondoljuk, hogy a fenntartható üzleti döntések meghozatalának kiemelkedő fontossággal kell bírni minden vállalat számára.

Mindez hogy valósul meg?

A kompenzáció érdekében tudnunk kell, hogy mennyi a kibocsátás. Ehhez kiszámítottuk a Wolt kiszállítások teljes emisszióját az összes járműtípusra (autók, kerékpárok, robogók, motorkerékpárok). Kompenzáljuk őket elismert és tanúsított szén-dioxid-kompenzációs projektekben való részvétellel. A részletek megtalálhatók weboldalunkon.

Ezt a South Pole szakértőivel közösen csináljuk. Csapatuk 2006 óta működik együtt szervezetekkel és kormányokkal a szén-dioxid-mentesítés érdekében. A South Pole tagja az ENSZ Globális Megállapodásának és az EU Climate-KIC-nek, és kompenzációs projektjeikkel rengeteg pozitív hatást váltottak már ki.

Fókuszban a hatásunk: 215 futballpálya méretű erdő védelme és 42 000 fa ültetése

Partnerünk, a South Pole segítségével a Wolt jelenleg két projektben vesz részt, és ez a becsült hatásunk:

– A Brazíliában az Envira projekt támogatásával (VCS CCB tanúsítvánnyal) a Wolt 150 hektár erdőt védelmez. Ez körülbelül 215 futballpálya méretet jelent, amely kb. 25 000 fát foglal magában.

– A Vichada (Gold Standard) újratelepítési projekt támogatásával Kolumbiában a Wolt 42 000 fa ültetését finanszírozza.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy egy fenntartható és környezetbarát cég legyünk. Ha többet szeretnél tudni a szén-dioxid-kompenzációnkról, kérjük, olvasd végig az alábbi “Kérdések és válaszok” rovatunkat, és látogass el a weboldalunkra.

“Kérdések és válaszok”

A szén-dioxid csupán egy a gépjárművekből származó üvegházhatású gázok közül – a metánról és a dinitrogén-oxidról miért nem beszélünk?

Hogy szuper pontosak legyünk, kiszámoljuk az összes Wolt házhozszállítás üvegházhatású gáz emisszió egyenértékét. Ide tartoznak a szén-dioxid-, metán- és dinitrogén-oxid-kibocsátások. Mivel az utóbbi kettő minimális az autók és motorkerékpárok esetében, ezért szén-dioxid-kibocsátásról beszélünk.

Miért pont ezek a projektek?

Az erdőket a “bolygó tüdejének” is hívjuk, segítenek stabilizálni az éghajlatot. Szabályozzák az ökoszisztémákat, megóvják a biodiverzitást, szerves részét képezik a szén-ciklusnak, támogatják a megélhetést, és hozzájárulnak a fenntartható növekedés ösztönzéséhez. Szeretnénk kivenni a részünket, szeretnénk cselekedni, és úgy gondoljuk, hogy ezeknek a projekteknek jelentős hatása van környezetünkre. A trópusi erdők védelme és helyreállítása olyan helyeken, mint Brazília és Kolumbia, amelyek mindegyike magas erdőirtási kockázattal szembesül, a globális hőmérsékleti emelkedés korlátozásának egyik leghatékonyabb módja. Az erdőirtás megakadályozása nagyon hatásos, mivel egyszerűen fogalmazva: minél nagyobb egy fa, annál több szén-dioxidot tud elnyelni. Meg akarjuk őrizni azokat a területeket, amelyeket kivágás fenyeget, és további fákat is szeretnénk ültetni a már elpusztult területek újraerdősítéséhez.

Mindkét projekt szigorú kritériumkészletet tart be, amely biztosítja a projektek környezeti integritását és hatásait. Ezeket a kritériumokat figyelemmel kísérik és garantálják a nemzetközileg elismert tanúsítási szabványok, a “Gold Standard” és a “Verra’s Verified Carbon Standard (VCS)”.

Ez csak a kiszállításra vonatkozik, na de mi van az ételekkel? És az irodákkal?

Ez egy fontos kérdés – és lépésről lépésre keressük rá a választ. Számításaink alapján a Wolt értékláncában a kiszállítás okozza a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátást a légkörbe. Egyéb olyan elemek, amelyeket megvizsgálunk és amelyekről 2020-ban többet beszélünk:

– Jobb újrahasznosítható csomagolás

– Irodák és a repülések ökológiai lábnyoma

– Magát az ételeket illetően promotálni fogjuk a vegetáriánus ételeket az  alkalmazásban, mivel ezeknek kevésbé van hatása a környezetre

– Mélyebben meg kell vizsgálnunk a kérdést, hogy megnézhessük mit tehetnénk az ételekkel kapcsolatos kibocsátás kompenzálása érdekében

Ez a jövőbeli és a korábbi rendelésekre is vonatkozik?

Igen! Annak ellenére, hogy ezt csak most hirdetjük ki, már 2019 tavaszán elkezdtük kompenzálni a szén-dioxid-kibocsátást. Ekkor rájöttünk, hogy jelentős mennyiségű kiszállításunk volt már történelmünk során, amit még nem kompenzáltunk. Így a South Pole-lal együttműködve kompenzáltuk ezeket a múltbeli kiszállításokat is. A Wolt rendszere nyomon követi a szállító járművet az összes szállításhoz, tehát tudjuk, hogy mennyit kell kompenzálnunk minden hónapban.

Mindezt ki finanszírozza?

Minden hónapban kiszámoljuk a Wolt kiszállításokból származó összes kibocsátást, és kompenzáljuk azokat úgy, hogy az úgynevezett szén-dioxid-kibocsátási egységeket vásárolunk a South Pole-tól. Ezeket a krediteket jelenleg két projektbe fektetik be. A költségeket a Wolt közvetlenül fizeti (működési haszonunkból).

Folytatja ezt a Wolt a jövőben is?

Igen! Fiatal cég vagyunk, és helyesen akarunk cselekedni, a környezetvédelem szempontjából is. Elkötelezettek vagyunk, hogy kompenzáljuk az összes szállítási kibocsátást – és átfogóbb ökológiai lábnyomunkat is vizsgáljuk.

Ha kérdésed van a szén-dioxid kompenzációval kapcsolatban, kérjük vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal vagy írj egy e-mailt a responsibility@wolt.com-ra.