Nastja in Ines iz Parbati svetujeta 👇🏻

Uravnoteženo prehranjevanje na Woltu

Published:

September 26, 2023

Anđela z Wolta

Ja, tudi na Woltu najdeš odlične uravnotežene jedi, ki bodo tvojemu telesu prinesle vsa pomembna makrohranila. 🙌🏻 🥦 Nutricionistka Nastja in avtorica vrhunskih receptov Ines sta mentorici za uravnoteženo prehranjevanje. 🥑 Zate sta pripravili seznam jedi z odlično vsebnostjo hranil, ki jih lahko naročiš preko Wolta. ⬇️

💙 Nastja in Ines sta ustvarili priljubljen 4-tedenski program "Nahrani svoje hormone", pred kratkim sta izdali tudi 📖 knjigo receptov Uravnoteženi hormoni. Te zanima več? 🤔 3 nasveti nasveti kako poskrbeti, da so naši krožniki uravnoteženi: 1️⃣ Obrok naj vsebuje vse skupine makrohranil - t.j. beljakovine, ogljikove hidrate in zdravju koristne maščobe (glej sliko spodaj). V praksi najpogosteje pozabimo na 🍳 beljakovine, kar privede do tega, da nas obrok ne nasiti za dolgo, energija po obroku nam hitro pade, hrepenenje po sladki in mastni hrani pa se poveča. V večini restavracij lahko obrokom brez problema dodaš piščanca, ribo, jajce ali tofu. 2️⃣ Obrok naj vsebuje nekaj zelenjave, ki bo prispevala k dnevnemu vnosu vlaknin. Zelenjava je bogata z vlakninami, kar bo ugodno vplivalo na sitost, prebavo in stabilen krvni sladkor (to pomeni, da boš po obroku imel/-a bolj stabilno energijo in koncentracijo). Včasih obrok sam po sebi ne vsebuje 🍅 zelenjave, v tem primeru lahko obroku dodaš zelenjavno juho ali solato. 3️⃣ Izogibaj se prenasičenim maščobam in sladkorjem. Poskusi se izogibati jedem, ki so opisane kot "pražene", "pečene v olju" ali "hrustljave". Namesto tega izberi jedi, ki so pripravljene na pari, žaru, pečene ali kuhane. Prav tako pazi na prenasičene maščobe in sladkorje, ki se pogosto skrivajo v omakah, prelivih ali sladicah. 🥕 V ta namen lahko vedno zaprosiš, da ti omako ali preliv za solato/bowlo postrežejo posebej, s tem pa lahko vplivaš na to, koliko tega preliva boš zaužil/-a. 🍽️ Kako izgleda uravnotežen krožnik v praksi?

TOP JEDI na Woltu, ko želiš uravnotežen obrok
🚨 Opomba: To je splošen prikaz uravnoteženega krožnika in ne upošteva vaše individualnosti in prilagojenih potreb glede na športno aktivnost, življenjski slog, potencialna pomanjkanja hranil, zdravstveno zgodovino itd. Za pripravo individualnega prehranskega načrta svetujeva, da se obrnete na prehranskega svetovalca.

TOP JEDI na Woltu, ko želiš uravnotežen obrok

Nana Kavarna in Bistro - Losos bowl z rižem ali kvinojo

💡 Če iščeš definicijo mavrice na krožniku, je to zagotovo ta lososova bowla! Obrok je primerno uravnotežen in bogat s hranili ter vlakninami. Beljakovine v obroku predstavlja jajce in losos, ki je hkrati vir zdravju koristnih omega 3 maščobnih kislin. Vir ogljikovih hidratov je kvinoja ali riž, vlaknine pa dobimo iz pisane palete sezonske zelenjave.

Dobro Jutro Vietnam Maribor - Pho Xao Tom

💡 Bogat z vlakninami in primerno uravnotežen obrok, ki bo odlična izbira za kosilo ali večerjo. Glavni vir beljakovin v obroku predstavljajo rakci, vir ogljikovih hidratov pa riževi rezanci in zelenjava (korenje, bučke). Obrok je bogat z vlakninami, saj vsebuje kar 6 različnih virov zelenjave. Maščob v tem obroku je nekoliko manj, razen olje, na katerem je obrok kuhan in sezam, ki je dodan obroku.

Alexander Bistro - Super kvinoja bowl

💡 Ta beljakovinsko in vlakninsko bogat obrok te bo zagotovo nasitil za nekaj ur. Beljakovine v tem obroku sestavljajo rastlinski (kvinoja, grah, čičerika) in živalski (losos) viri. Obrok ima tudi potrebne ogljikove hidrate (kvinoja, čičerika) in maščobe (losos). Paleta različne zelenjave pa da obroku še dodatne vlaknine, vitamine in minerale.

Dobro Jutro Vietnam Ljubljana - Bun Ga Sa

💡 Hranilna, lahka in lepo uravnotežena jed “na žlico”. Tudi pri jedeh “na žlico” je potrebno paziti na uravnoteženost obroka, predvsem da vsebuje potrebne beljakovine. Glavni vir beljakovin v tem obroku predstavlja piščanec, ogljikove hidrate pa dobimo iz riževih rezancev in zelenjave. Obrok vsebuje tudi vlaknine in precej svežih ter posušenih začimb, ki lahko ugodno vplivajo na naše zdravje in počutje.

👉🏻 Več nasvetov kako jesti uravnoteženo dobiš tukaj